|
|
81093 actieve gebruikers Inloggen bestaande gebruiker Aanmelden nieuwe gebruiker Naar mobiele versie |
|||
Wil je reageren? Kijk op de pagina Contact.
Door te reageren ga je akkoord met de voorwaarden:
Hieronder volgen enkele reacties, soms aangevuld met een commentaar of antwoord van Beterspellen.
Wat een leuke website: beterspellen. Ik neem nu twee weken deel aan de dagelijkse spellingstest; prima initiatief. Mijn dank en complimenten voor dit leuke en leerzame initiatief.
Anja
Hartelijk gefeliciteerd met de polulairste en beste educatieve website van 2020! Ik had niet anders verwacht. :-)
Riet
Al jaren doe ik dagelijks op drie niveaus met de opgaven mee (overigens ook met de opgaven in het Engels). Ik dacht dat ik Nederlands behoorlijk beheerste, maar gelukkig is er 'ruimte voor verbetering'. Ontzettend leuk en leerzaam dus en het is echt mijn dagelijks momentje. Bij deze bedank ik u en de mensen achter de dagelijkse opgaven. Fantastisch!
Frank
Doe iedere dag mee met Beter Spellen. Helaas ben ik 81 en maak ik fouten die in mijn lagereschooltijd goed waren Heb jammer genoeg niet meer gehad dan lagere school. B.v. de c en de k en veel woorden die nu aan elkaar worden geschreven. Maar ik tel het dan voor mezelf goed en beleef er veel plezier aan.
Mia
Ik ben erg blij met Beter Spellen!
Door deze supersite ben ik enorm gegroeid in mijn Nederlandse taal. Ik heb ook in een keer mijn taalverzorging gehaald. Dank daarvoor!
Sofie
Alleen maar een berichtje om jullie te laten weten hoe ik geniet van de dagelijkse mails. Ik leer er nog steeds (67 jaar!) en elke dag van. Dank voor jullie inspanning.
Trude
Mijn vrouw is Australische en doet elke dag de taaltest op jullie website. Zij is heel erg vooruit gegaan met haar Nederlands dankzij deze website en is altijd heel blij als ze de 100% score haalt (handen in de lucht en juichen!).
Hierbij mijn dank voor jullie initiatief want zij wilde geen Nederlandse lessen nemen maar deze website maakt het mogelijk. Dikke pluim dus!
Michael
“Mooi dat zo’n site bestaat want je breekt tegenwoordig bijna je nek over de spelfouten, en zo kunnen de brekebenen hun kennis een beetje bijspijkeren.”
“Soms had ik er maar liefst drie van de vier fout! Er bleken allerlei nieuwe regels te zijn en er bestonden zelfs oude waar ik nog nooit van gehoord had.”
Bron: ColumnX.nl
Klik hier voor het volledige artikel van Spencer.
Vorig jaar had ik voor de open dag bij onze school een poster gekregen van beter spellen en beter rekenen. Zouden jullie me die nog eens kunnen mailen?
Sander
Bedoel je dit pdf-bestand?
Hoe schrijf je “pannenkoek schutmixflessen”? Wellicht ten overvloede: het gaat hierbij om de flessen met kant-en-klare mix voor pannenkoeken. Zijn het twee woorden of met streepje of alles aan elkaar?
Lilian
Waarschijnlijk moet je met die flessen schudden. Dan zijn het in elk geval schudmixflessen met een d (en geen schutmixflessen). En net als bij fietsbandventieldopjes gaat het hier om een aaneengesloten woord: pannenkoekschudmixflessen.
Leuke website! Wij hebben er altijd veel lol mee als collega's. Ik vroeg mij af waar ik informatie kan vinden over twee zelfstandig naamwoorden aan elkaar of uit los van elkaar schrijven. Bijv. plantenbak, of planten bak?
Arend
Kijk eens op deze pagina.
Leuke test, maar weet u dat nou zeker : kakOfonie? Het is m.i. absoluut kakAfonie.
Loes
Als wij twijfelen, kijken we altijd in het woordenboek.
Beter rekenen, spellen en Engels, ik doe het iedere dag met zo veel plezier! Geweldig initiatief!
Joachim
Ik ben van mening dat het mooi zou zijn, als iedere Nederlander en iedere niet-Nederlander dagelijks aan jullie site mee zou doen. Dat kweekt begrip en schept een band.
Paul
Waar kan ik de weektest vinden?
Marianne
Klik (aan de rechterkant) op Taaltest Wereldmagazine voor de wekelijkse taaltest.
Of ga naar www.wereldmagazine.nl/taaltest.
Het verschil tussen mits en tenzij heeft niets met spelling te maken!
Yvonne
Dat klopt. Zo zijn er wel meer taalzaken die we aansnijden, zoals "als mens zijnde", "groter als hem" en "zich beseffen".
Ik maak iedere dag gebruik van beter spellen (niveau 1, 2 en 3) en beter rekenen (niveau 1 en 2) in mijn groep 8. Ontzettend blij mee! Handig als herhalingsoefening.
Bert
Door een vriendin werd ik attent gemaakt op uw site. Ik heb 2x meegedaan, daarna na vrijdag 24 januari stopten de mailtjes. Ik kan ook niet de opgave van de 25e maken. Helaas komt er geen nieuwe opgave.
Edith (e-mail van zondag 26 januari 2014)
In het weekend zijn er geen nieuwe tests.
Het kofschip is op de basisschool veranderd in sexy fokschaap, zo kun je het werkwoord mixen ook vervoegen.
Ity
We weten dat er allerlei varianten van 't kofschip zijn bedacht, om ook de sisklanken in het woord te vangen, maar het is maar een hulpmiddel en blijft tekortschieten. Het is bijvoorbeeld roetsjen, roetsjte, geroetsjt, ook al staat de j niet in je ezelsbruggetje.
We hebben op de pagina over 't kofschip jouw suggestie toegevoegd.
In de test van 14-01-14 wordt dylanplaat fout gerekend. Het moet Dylanplaat zijn omdat het verwijst naar een naam. Waarom is hitlersnor wel met een kleine letter? Het verwijst immers ook naar de naam Adolf Hitler.
Rogier
Verwijzen naar een naam alleen is niet voldoende. Een montessorischool en dieselmotor zijn ook naar iemand genoemd, maar hebben geen hoofdletter. Een goed voorbeeld is Beatlesplaten en beatlehaar. Op de platen zijn de Beatles te horen en het haar is slechts als dat van de Beatles. De hitlersnor is als de snor van Hiltler. Op de Dylanplaten staat Bob Dylan zelf.
Bedankt voor uw duidelijke antwoord op mijn vraag. Vandaag had ik mijn laatste herkansing Nederlands, ik denk dat de site me in ieder geval extra punten heeft opgeleverd!
Rogier
De snack frikadel wordt heel vaak als frikaNdel geschreven. Wat is de juiste schrijfwijze? Daarnaast vroeg ik mij af of jullie weten waar het woord "fiets" vandaan komt. Hoe is het woord "fiets" ontstaan?
Rosa
Frikandel en frikadel: het kan allebei. Volgens Van Dale is een frikadel een gehaktbal.
De herkomst van het woord “fiets” is ook in Van Dale onzeker. Het woord komt mogelijk van het dialectwoord vietsen (zich vlug verplaatsen).
Zie ook http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/fiets1 voor nog meer theorie over de herkomst van het woord.
Ik ben heel blij met jullie site en leer een hoop. Ga vooral door met deze goede site.
Susan
U stelt dat het werkwoord statten is i.p.v. stadten. Statten geeft u aan is: winkelen in de stad. Waarom moet de d van stad door een t vervangen worden? De d van stadten wordt altijd als t uitgesproken, maar het gaat mij om de schrijftaal.
Huub
Wij behandelen de spelling die de Taalunie heeft vastgesteld. Stad - werkwoord statten, is vergelijkbaar met Rummikub - rummikuppen. Dit is inderdaad voortgevloeid uit de spreektaal.
Het verkleinwoord voor café is volgens het Groene Boekje zowel cafétje als cafeetje. Klopt dat?
Harma
Cafeetje is juist, maar als je aan het eind van de regel afbreekt is het café-tje.
http://vandale.nl/opzoeken?pattern=cafe&lang=nn
Laatst namen we deel aan een workshop en werd de website door collega's erg aanbevolen, evenals de muismatten.
Cora
Sinds ik van het bestaan van deze sites weet, heb ik geen test meer gemist. De testen zijn perfect qua lengte. De uitleg bij de antwoorden is duidelijk en zeer welkom, nu zie ik ook waarom ik een fout maakte. Voor mij zijn het schitterende testjes zo elke dag. Ik hoop er nog lang aan mee te kunnen doen.
Willem
Er wordt binnen ons bedrijf bewust voor gekozen om het woord aktie (met een k) te gebruiken. Hebt u een standaardbrief waarmee ik op verantwoorde wijze kan antwoorden dat actie met een c geschreven moet worden?
Coen
Geen brief, maar wel twee linkjes: www.vandale.nl en www.woordenlijst.org.
In de test van 15-11-2013 staat dat Triathlon zonder H geschreven wordt, maar bij de bond waarnaar verwezen wordt staat het nog wel met H.
Herman
Dat klopt, de bond doet het fout. Je zou hen kunnen wijzen op deze verwarrende keuze.
Een aantal reacties n.a.v. de trofeeën voor beste Website van het Jaar 2013:
Terecht gewonnen! Van harte gefeliciteerd! Zelden zulke heldere en toch korte omschrijvingen gezien.
Netty
Ik las dat u de prijs gekregen hebt voor website van het jaar 2013. Ik feliciteer u graag van harte met deze terechte bekroning. Als lerarenopleider en docente Taalcoaching adviseer ik uw site aan al mijn studenten. Het doet me plezier als ze me laten weten tien minuten vroeger op te staan om hun taaloefening te maken.
Marian
Net als vorig jaar wil ik jullie feliciteren met het behalen van niet twee, maar nu drie prijzen. Beter kan niet! Veel succes met alles en hopelijk tot de volgende verkiezingsuitslag. Ik heb het regelmatig over de diverse sites. Ik blijf hopen dat er behalve Nederlands en Engels misschien ooit ook nog andere talen erbij mogen komen.
Lijdie
Gefeliciteerd met jullie prijs, super! Hebben jullie ook een muismat met woorden die je schrijft met een d of t of dt? Daar heb ik moeite mee.
Carla
De d, t of dt hangt af van de rest van de zin.
De muismat van 't kofschip (C) komt dan van pas.
(Tot zover reacties op onze titel "beste Website van het Jaar 2013".)
Jullie gebruiken 't kofschip. Echter in de mbo niveau 4 gebruiken ze nu tegenwoordig 't exfokschaap, vanwege de X die er ook bij gekomen is.
Peggy
Er zijn naast de x meer sisklanken die een t krijgen in de verleden tijd en in het voltooid deelwoord. "sj" bijvoorbeeld: roetsjen, roetsjte, geroetsjt. Daar helpt zelfs een exfokschaap niet bij. Kijk eens naar deze uitleg: http://www.beterspellen.nl/?pag=126.
In de uitleg van het woord bruschette wordt gezegd, dat het een Italiaans woord is. Misschien ook handig te vermelden, dat het woord "brush" kwast betekent. De stukjes brood worden "ingekwast" met kruiden en olijfolie.
Anke
Waarom zou in een Italiaans woord het Engelse woord brush verweven zitten? Wikipedia zegt: "Het zelfstandig naamwoord "bruschetta" komt van het Latijnse werkwoord "bruscare", dat "op kolen roosteren" betekent."
Bedankt voor het uitgebreide antwoord. De site waarnaar wordt verwezen, vind ik ook super! Met veel plezier doe ik mijn dagelijkse opdrachten en ik heb al veel mensen op "Beter Spellen" geattendeerd en ook de anderen: "Nu beter Engels en Beter Rekenen". Mijn zus woont al jaren in Ierland en dreigde haar moedertaal een beetje te vergeten en vooral de vernieuwingen in de Nederlandse taal kreeg ze niet meer mee. Ze is dan ook heel blij met Beter Spellen.
Anke
Ik wil u laten weten dat ik ontzettend blij ben met uw site. Ik heb veel moeite met de Nederlandse taal op schrijfgebied, maar dankzij uw site kan ik mij hierin tot in de puntjes ontwikkelen. Ik kan niet wachten tot ik de hele site heb bestudeerd en de 3F taaltoetsen dagelijks foutloos kan maken. Hierna ga ik mij helemaal storten op uw andere sites: Beter Rekenen en Beter Engels.
Denise
Ik zit in niveau 3f en doe dat al een jaar of zo met veel genoegen, iedere dag. Maar ik verbaas me wel over het feit dat er nog steeds d's en t's in voorkomen. Dat soort kwesties moeten we op dit niveau toch voorbij zijn? Of worden daarin nog steeds veel fouten gemaakt?
Chris
Een landelijke commissie heeft bepaald welke delen van de spelling in niveau 1F, 2F en 3F zitten.
Het is misschien bedroevend, maar ze vinden dat een woord als verhuisd/verhuist pas in 3F thuishoort. Fouten met d's en t's zijn tot en met niveau 2F geoorloofd, vindt de commissie.
Bedankt voor jullie werk.
Ga er vooral mee door, want het houdt mij en de kinderen om mij heen scherp.
Ron
Kunnen de letters groter?
Ad
Probeer CTRL + plustoets eens.
Of CTRL + muiswiel.
Op onze school in Heemstede doen zowel veel leerlingen als medewerkers mee aan de dagelijkse test van BeterSpellen.nl, met veel plezier en met duidelijk resultaat. Compliment voor de opzet en de inhoud van de site!
Marijke
Ik vind het belachelijk dat er een spelfout op de site staat. Ook in het Nederlandse nieuwewoordenboek staat toch heel duidelijk aangegeven: ik tweet, jij tweet etc, dus níet ik twitter. "Twitter je score" is dan ook helemaal fout en ik weiger nog op deze site te komen tot dat is veranderd.
Romée
Een tweet versturen, een bericht via Twitter, kun je tweeten noemen, maar ook twitteren.
Zie http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/twitter-twitter.
Dat jij liever "tweet je score" schrijft dan "twitter je score", is prima. Wij hebben gekozen voor het werkwoord twitteren dat ook bestaat. Dat is geen spelfout, maar woordkeus.
Complimenten voor de dagelijkse test. Daar kikker je van op.
En áls (:-) ik een keertje een fout heb, is de uitleg zeer leerzaam.
Ineke
Een aantal reacties n.a.v. de trofeeën voor beste en populairste Website van het Jaar in de categorie Educatie:
Ik wil jullie allemaal even feliciteren met de twee prijzen die jullie hebben gewonnen. Ga zo door en veel succes daarmee.
Lijdie
Van harte gefeliciteerd met de gewonnen onderscheiding!
Klaas Wijnsma
GEFELICITEERD met de TWEE awards. Volkomen verdiend! En succes verder.
Hans
Feli met de awards. Ik vind het razend knap dat jullie steeds woorden vinden met de ogenschijnlijk meest onlogische spelling. Zoals de aflevering van vandaag.
Roland
Van harte een royale gelukwens met de uitverkiezing.
Echt Verdiend.
Mijn complimenten met dit alles.
Toos
Gefeliciteerd!
Pieter van Diepen (voorproefpanel, winnaar Groot Dictee 2010)
Ik wil jullie alleen maar even feliciteren met het zoooooo terecht winnen van de awards.
Loes
Ik wil jullie feliciteren met de awards. Echt geweldig, het is heel belangrijk dat deze site er is in Nederland. Want er zijn in Nederland nog steeds te veel mensen die een schrijfprobleem hebben. Veel succes in de toekomst en dat er nog vele mensen deze site mogen ontdekken.
Dick
Hartelijk gefeliciteerd met uw awards!
Ingrid
Van harte gefeliciteerd met het behalen van de twee awards!
Als docent Nederlands beveel ik deze site bij alle leerlingen aan.
Veel succes met jullie site!
Aleid Stienstra
Van harte gefeliciteerd met deze twee awards.
Ze zijn volledig verdiend verkregen!
Carel Willem de Visser (voorproefpanel Beter Spellen en Beter Rekenen)
Toen we elkaar net leerden kennen, met enkele tientallen gebruikers op je webstek, was al duidelijk dat je goud in handen had. Dat heb je helemaal zelf opgebouwd, omdat je, in tegenstelling tot heel veel anderen, altijd de gebruiker in gedachten hebt genomen: wat heeft die nodig, hoe kan ik die helpen?
Geniet van je prijs!
Toon van der Ven (voorproefpanel Beter Spellen, voorzitter Levende Talen)
Van harte gefeliciteerd met je awards! Helemaal terecht natuurlijk.
Volgens mij is het deelnemersaantal weer flink aan het stijgen!
Marian Oskam (Uitgever EPN / Noordhoff)
Van harte gefeliciteerd met de prijzen! Ik blijf meedoen met het voorproefpanel en volgend jaar stem ik gewoon weer op BS voor de award!
Niek Edeling (voorproefpanel Beter Spellen)
Hartelijk gefeliciteerd. Het komt jullie toe!
Hannah Yakin (voorproefpanel Beter Spellen)
Wat een ongelofelijk leuk nieuws, gefeliciteerd! De prijs is dik verdiend (ik heb ook op beterspellen.nl gestemd uiteraard), want ik hoor er zo vaak mensen met waardering over praten.
Keep on the good work, om het in goed Nederlands te zeggen!
Marret Kramer (voorproefpanel Beter Spellen, winnaar Groot Dictee 2011)
Gefeliciteerd en graag gedaan! Maakt mij ook een klein beetje trots!
Keep up the good work!
Heleen Krabbe (voorproefpanel Beter Spellen)
(tot zover reacties op onze titels "beste en populairste educatieve website 2012")
Bedankt voor het grote genot dat mij deze site bezorgt! Het stemt me iedere ochtend vrolijk.
Er was mij tussen de reacties een zeer treffende uitdrukking opgevallen: "a lesson in humility". Dit geldt ook voor mij die al jaren in Nederland leeft. Ondanks mijn vermeende solide kennis van het Nederlands, ga ik vaak de mist in. Ik word door deze test zeer gemotiveerd om mijn taalkennis op niveau te houden en verder te ontwikkelen. Naar aanleiding van jullie site ben ik dagelijks op taalspeurtocht en ontdek ik zeer toegankelijke en waardevolle informatie die ik nooit in mijn lesboeken heb aangetroffen.
Mijn complimenten voor dit geweldige initiatief om mensen te laten inzien dat bezig zijn met een taal ook boeiend en plezierig kan zijn.
Agnes
Als boekenrecensent verbaas ik me al jaren over de ingewikkeldheid van de Nederlandse taal die de dames en heren van de Nederlandse Taalunie 'vanaf hun rode pluche' de gemiddelde taalgebruiker menen te moeten opleggen. Door een persoonlijke ervaring weet ik dat zij er zelf van overtuigd zijn dat de Nederlandse taal helemaal niet zo ingewikkeld is. De variatie in spellingen is voor de meeste Nederlanders en voor buitenlanders die de taal moeten leren niet meer te volgen.
Jullie dagelijkse test vind ik trouwens een bijzonder goed initiatief, ik vul de test met veel plezier in en trek er mijn lering uit.
Anneke
Allereerst mijn complimenten voorde site! Graag zou ik zien dat er opgaven komen op niveau 4F. Ik geef namelijk les op een havo/vwo-school en zou ook graag met mijn vwo-leerlingen op het hoogste niveau willen oefenen.
Sissy
De niveaus van de Commissie Meijerink kennen voor spelling geen niveau 4F. Het niveau 4F voor taal gaat over samenvatten, tekst verklaren, brieven schrijven. Daar kunnen we bij Beter Spellen geen meerkeuzevragen aan koppelen.
Beste mensen van Beter Spellen en Nu Beter Engels: geen klacht of aanmerking. Alleen dit:
Ik vind het geweldig dat er elke dag van de week zo'n taaltest voor voor ons beschikbaar is, gratis en voor niets. Geweldig gewoon en je leert er heel veel van.
Heel hartelijk dank hiervoor.
Cilia
Wat is het het verschil tussen re-integratie en geïnternet? Waarom is er verschil?
Ate
Bij werkwoordsvormen met het voorvoegsel "ge" wordt de klinkerbotsing altijd opgelost met een trema: geïnternet, geüpload, tenzij het werkwoord (deels) betaat uit een afkorting: ge-sms't, ge-e-maild.
Koppeletekens worden verder bij klinkerbotsing ingezet om woorddelen te scheiden die als afzonderlijke woorden ook bestaan: gala-avond, auto-onderdeel.
Het Groene Boekje behandelt sinds 2005 voor het Latijnse voorvoegsel "re" alsof het een zelfstandig woord had kunnen zijn, dus in de lijn van gala-avond wordt het dan ook re-integratie, maar erg consequent zijn ze daar niet in, want reïncarnatie wordt weer met een trema gespeld.
Op https://onzetaal.nl/taaladvies/re-integreren-reintegreren/ wordt uitgelegd waarom het Groene Boekje re-integratie met een koppeteken schrijft.
Het valt me op dat u mij steeds aanspreekt met 'je' en 'jij'. Taalkundig zal dit wellicht niet fout zijn, maar in onze omgangsvormen is het niet correct. Gelukkig hebben wij in ons land nog beleefdheidsregels en ik adviseer u zich daaraan te houden in het onderlinge verkeer met uw deelnemers. Ik weet dat het een soort gekte is van reclamemakers, maar voor u vind ik het niet gepast en niet passend.
J.B.
Beter Spellen en Beter Rekenen zijn gemaakt voor alle leeftijden, maar in de eerste plaats gericht op het onderwijs. We beseffen dat in het Nederlands vooral de oudere deelnemers prijs kunnen stellen op de aanspreekvorm "u". Omdat het onmogelijk is om per deelnemer de keuze tussen je en u te maken, hebben we bij de aanmelding eenmalig geschreven: "we zijn zo vrij om vanaf nu je en jij te zeggen." Dit staat in het mailtje waarin de bevestingslink stond om de aanmelding te voltooien.
We zijn niet van plan om iets te veranderen in het gebruik van je/jij. Als dit te veel pijn doet, zit er niets anders op dan stoppen met deelname.
Volgens Koenen zijn blocnote en bloknoot allebei goed.
Jaap
Grappig. Van Dale en het Groene Boekje kennen alleen blocnote. Uit welk jaar is jouw Koenen?
27e druk uit 1974 Tjeenk Willink te Groningen
Tja, dan is het tijd voor een nieuw woordenboek. In 2005 zijn de laatste kleine aanpassingen geweest.
Ik ben van 1930 dus weet niet of dat de moeite is. Verder vind ik je opgaven hartstikke leuk en het is iedere keer opnieuw spannend welk percentage het wordt! Dat valt soms bar tegen (en dan ben ik nog wel schoolmeester geweest!)
Alleen een opmerking: wat een geweldige site en wat heerlijk om elke dag zo met taal bezig te zijn.
Als ik dagelijks even mijn mail check, is het genot om even de spellingstest te doen en soms nog wat op jullie site rond te neuzen. Complimenten!
Ine
Kruien, gekruid met een d? Hoezo staat de i niet in kofschip? Is het soms kofschap geworden of zo?
Lilian
De kofschipregel heeft alleen betrekking op de stemloze medeklinkers k/f/s/ch/p.
Voor de klinkers geldt het niet.
kruien - kruide - gekruid
breien - breide - gebreid
kanoën - kanode - gekanood
jojoën - jojode - gejojood
O, ik schaam me diep.
Bedankt voor de snelle reactie.
Lilian
Een voetballer doucht/douchet in de kleedkamer. Jullie zeggen dat "doucht" goed is. Het kan niet waar zijn dat de e van douche zomaar vervalt bij een vervoeging (het woord douch bestaat niet eens volgens het woordenboek).
Petra
Het werkwoord douchen heeft de ik-vorm douch. Dat is iets anders dan het zelfstandige naamwoord "de douche".
Ik ben het niet eens met de spelling van vandaag betreffende de Rodondendron, in alle woordenboeken vanaf 2005 staat het beschreven als Rhodondendron. Er zijn zelfs hele bloemwinkels op deze manier gespeld.
Carolijne
In welk woordenboek van na 2005 zie je die h?
Koenen Woordenboek, groene kaft! Veel dank voor je reactie!
(een paar dagen later)
Via de redactie van Van Dale kregen wij het volgende antwoord over de h in rododendron:
Het woord rododendron wordt volgens de officiële spellingregels al ten minste sinds de spellinghervorming uit 1954 zonder h geschreven, behalve in de Latijnse naam (bv. Rhododendron ponticum). Ook de meest recente druk van het Koenen Woordenboek Nederlands vermeldt rododendron.
In de test staat dat "data", ook in de betekenis van "computergegevens" of "informatie", meervoud is. Binnen de IT is er duidelijk verschil tussen informatie en gegevens. Gegevens zijn tekenreeksen van willekeurige vorm en samenstelling. Of een gegeven informatie geeft is afhankelijk van de context waarin naar het gegeven gekeken wordt. Gegevens worden weggeschreven naar een backup, informatie niet.
Paul
Bedankt voor deze aanvulling. Als data niet synoniem mag zijn aan informatie, maar wel aan gegevens, is dat een nog sterker argument om data alleen als meervoud te gebruiken.
Die conclusie moest ik helaas zelf ook trekken.
Dat gaat weer een hoop uitleg vragen in mijn omgeving.
Paul
Geweldige website, ik vul (praktisch) dagelijks met veel plezier de test in; ook Beter Rekenen en Beter Engels. In aanvulling op de test van vandaag over Noord-West-Vlaanderen (ik had gekozen voor Noordwest-Vlaanderen):
Noord-West-Vlaanderen is het noorden van West-Vlaanderen. Noordwest-Vlaanderen is het noordwesten van Vlaanderen. Hoe had ik kunnen weten wat jullie bedoelden?
Janet
De opgave luidde "Brugge ligt in het noorden van de provincie West-Vlaanderen, oftewel ........
Kijk, daar heb ik mijn antwoord: Beter Lezen(.nl)!
Janet
Dit moet ik toch even kwijt hoor. Ik doe elke dag de Engelse en de Nederlandse test op jullie website. Bij de Engelse test heb ik bijna altijd 100% terwijl bij de Nederlandse test er altijd wel wat fout is. De Nederlandse spelling is al zoveel keren veranderd dat je niet meer weet wat is nu correct of wat is niet correct. De Engelse spelling blijft zoals ze is en wordt niet om de haverklap veranderd. Mijn moedertaal is nochtans het Nederlands!!!!
Suzy, een verontwaardigde deelneemster.
De Nederlandse spelling is minder vaak veranderd dan veel mensen denken. Zie hierover een interessant artikel op http://taalunieversum.org/taal/vragen/antwoord/10/
Verder zijn we er bij het maken van Nu Beter Engels al snel achtergekomen dat het Engels van nu niet meer hetzelfde is als dat van 30 jaar geleden. Ook in het Engels vinden verschuivingen plaats. Woorden als signalise, problematise, civilise, canonise worden onder invloed van het Amerikaans-Engels tegenwoordig ook met -ize gespeld, om maar een voorbeeld te geven. Ook woorden als programme en metre, die het Engels uit het Frans heeft overgenomen, worden tegenwoordig steeds vaker gespeld als program en meter, wederom onder invloed van het Amerikaans-Engels.
Ik doe de test een half jaar en vind het echt geweldig! Spelenderwijs leer je ontzettend veel! Hartelijk dank.
Jacco
Iedere (week)dag verheug ik me op "Beter Spellen".
Wat een goed initiatief.
Rens
Ik woon al 31 jaar in het buitenland en mijn Nederlands is hierdoor verslechterd. Deze website is een prima hulpmiddel om mijn Nederlands op peil te houden.
Wijds of weids? Ik las het woord wijds in een boek en heb het bij 'Onze Taal' opgevraagd. Het antwoord was dat beide woorden mogelijk zijn. Een fijne dag gewenst.
Moon
Een weids uitzicht, weidse gebaren, allemaal met ei.
Wijds met ij kan voor zover we weten alleen in "Ik heb genoeg van al die strakke kleren. Nu trek ik iets wijds aan."
Hallo luitjes, ik wil jullie hartstikke veel bedanken voor de testen. Geweldig werk en zeer leerzaam, zo schrijft deze (oud-)journalist vanuit zijn huidige vaderland Brazilië. Ga door. Hulde!
Norbert
Hallo, sinds enige tijd doe ik enthousiast mee en ik vind het hartstikke leuk, beleef er veel plezier aan. Ik heb ook mijn buurvrouw ingeseind, ze komt uit Armenië en is een hoog opgeleide vrouw met veel ambities. Ook zij is hier erg blij mee en leert er veel van.
Marian
Ik doe al enkele jaren mee met beterspellen. De lerares van mijn zoon heeft het hem toen aangeraden en inmiddels heb ik ook heel veel vrienden en familie gemobiliseerd. Iedereen is enthousiast. Ik ook.
Marieke
Ik ben erg blij met jullie Beter Spellen. Het helpt mij om echt beter te gaan schrijven. Ik ben namelijk dyslectisch.
Ik heb een tijd gehad dat ik niets meer durfte te schrijven. Dit heeft mij vroeger erg beperkt in het volgen van een goede opleiding. Ik ben erg blij met alle mogelijkheden die de computer biedt om mij te helpen bij het schrijven van deze mail. Was de computer er maar geweest toen ik nog op school zat. Om mijn spellen toch nog te verbeteren doe ik de test elke dag op alle niveaus. Ik maak ook op 1F nog fouten.
Ik zou wensen dat er meer schoolgaande kinderen de test zouden gebruiken om beter te gaan schrijven.
Dank voor de mogelijkheid die jullie bieden om mijn schrijven te verbeteren, nu ik al in de vijftig ben.
Ditlev
Graag wil ik de redactie van de serie Beter spellen, Beetje spellen, Beter rekenen en Beter Engels complimenteren. De eenvoudigste vorm gebruik ik voor mijn buitenlandse pupillen en met plezier doe ik zelf regelmatig een test. Geweldig en nuttig initiatief en de uitvoering is helder.
Veel dank ervoor.
Annette
Ik ben groepsleerkracht op een basisschool en heb gisteren op een cursus geleerd dat er ook een 4F niveau bestaat (voor de VWO-leerlingen onder ons). Het zou leuk zijn als Beter spellen dit niveau ook gaat aanbieden...
Jacolien
In niveau 4F van het taalonderwijs zit geen spelling, maar bijvoorbeeld begrijpend lezen, samenvatten en argumenteren. Daar kunnen we bij Beter Spellen geen compacte meerkeuzevragen voor bedenken.
Hoewel oud, meen ik toch een redelijke kennis van de Nederlandse taal te hebben. Maar met de woorden uit het Engels... Hobbiet werd fout gerekend, toch lees ik vaak in tijdschriften e.d. de spelling hobby's of hobbies, hobbiet enz. Wat is nu werkelijk correct? Of is er een keuze?
Ik ben op deze site gekomen via gewoon surfen op internet. Leer hierdoor nog steeds!
Riet
Zelfstandig naamwoord: hobby, hobby's.
Werkwoord hobbyen: ik hobby, hij hobbyt.
n.a.v. de opgave "Kamperen met slecht weer is een natte (bedoening / bedoeling).":
Het woord bedoening staat niet in Van Dale. Waarom denkt u dat het "bedoening" is in plaats van "bedoeling"?
Hennie
In onze Van Dale staat bedoening wel degelijk. Kijk anders even op www.vandale.nl.
Het is bedoening (gedoe) omdat bedoeling (intentie) iets heel anders betekent.
Mijn complimenten voor de lay-out van alle testen. Ze zien er prachtig uit en zijn goed en duidelijk leesbaar!
Rob
Wat hebben jullie toch een leuke service. Bedankt.
Bij de vraag van vandaag over 'geüpdatete' vraag ik mij het volgende af: moet Beter spellen dit soort idiote woorden wel vragen? Zou er geen opmerking bij moeten dat dit een correct maar ongewenst gevolg is van de consequente toepassing van regels?
Stefan
Beter Spellen is geen site van taalpuristen. Er zijn nou eenmaal veel vernederlandste woorden met Engelse oorsprong. Wij bestrijden die woorden niet, maar wel de foute spelling ervan. Je kunt hier lezen en leren hoe het moet volgens de regels van het Groene Boekje. We vinden niet dat we hierbij moeten melden dat het ongewenst is.
Ik vond jullie website door een tip van mijn leidinggevende. Zij was erg enthousiast en ik ben dat nu ook. Wel confronterend soms (als ik toch weer foutjes gemaakt heb die ik eigenlijk niet had mogen maken ...)
Corrie
Voor iemand zoals ik die al jaren in de VS woont is de test "a lesson in humility". Ondanks mijn vermeende solide kennis van het Nederlands en nog een paar talen, ga ik vaak de mist in.
Het is een genoegen om mezelf elke morgen te testen. Hou het nog lang vol!
Henk
Ik vind deze site echt leuk alleen ik heb dyslexie, mijn spelfouten worden normaal gesproken aders geteld. Hoe kan ik instellen dat ik dyslectisch ben?
Céline
Je kunt bij Beter Spellen kiezen tussen drie niveaus, maar er is geen speciale dyslexiestand.
Als je erg veel moeite hebt met niveau 1F, kijk dan eerst eens een poosje op beetjespellen.nl.
Waarom staat in de lijst dat je caramel als karamel schrijft, terwijl je op bijna alle verpakkingen van producten met caramel caramel leest? Volgens mij is caramel gewoon goed en mag karamel misschien ook.
Henry
Al die pakken "caramel" hebben het fout. Zo simpel is het. Kijk maar in de woordenboeken.
Bedankt voor deze leuke site. Ik doe al een hele tijd mee, doordat het zo weinig tijd kost hou ik vol. Zo heb ik op speelse wijze spellingswijzigingen onder de knie gekregen (vooral het gebruik van ' en - ). Ook het laten terugkeren van fout beantwoorde vragen is een goede zet. Wel jammer dat niveau 3F net iets te gemakkelijk is.
Compliment ook voor de pagina 'Ooit goed, nu fout'. Ik erger me al tijden aan het gebruik van 'omdat' waar 'doordat' bedoeld wordt in het NOS-journaal. Maar dat mag nu dus blijkbaar. Weer wat geleerd.
Franca
De website Beter Spellen is voor mij een dagelijks feestje! Taal is mijn vak, maar er valt altijd nog wat te leren.
Ik vroeg me af of jullie nog bedenkers/schrijvers kunnen gebruiken: ik zou graag aan een dergelijke site willen meewerken.
Marianne
Er zijn enkele enthousiaste deelnemers die regelmatig suggesties aanleveren en dat is zeer welkome input. Als je vanuit een zelfde belangeloze bevlogenheid wilt meedenken over nieuwe opgaven, wordt dat zeer gewaardeerd.
We zijn vooral geïnteresseerd in (enigszins alledaagse) woorden die vaak fout gespeld worden, de juiste en liefst ook de foute spelling erbij.
Ik ben dol op de site. Ik doe al jaren een wedstrijd met mijn Nederlandsleraar. Meestal sta ik bovenaan. HAHA!
Jael
Dank ook voor de testen, we gebruiken ze hier op onze informele NTC school.
Ron
Heel leuke site, ik kijk er 's morgens altijd naar uit.
Maaike
Vind dit een geweldig concept, dat staat buiten kijf.
Al jaren doe ik mee, soms elke dag, soms opsparend, of op herhaling. En ik raad deze site vaak aan aan anderen, mede omdat ik op Aruba en Bonaire zit.
Christel
Als onderwijzer met nu 42 jaar ervaring vind ik jullie websites Beter Spellen en Beter Rekenen SUPER! Zo veel mensen in mijn omgeving (inclusief ikzelf trouwens) die nu eindelijk een systematisch, met ondersteuning van de juiste spelling(s)regels hun spelling kunnen verbeteren. Dit verdient zware subsidiëring door de overheid!
Martin
Het is ELKE dag een feestje om jullie test te maken. Dankjewel!
Ankie
Al een kleine vijftig jaar weet ik niet wat ik moet met een fokschaap of een kofschip, de regel ken ik wel maar wanneer toe te passen was mij altijd een raadsel. Opeens ga ik het hier meestal goed toepassen, nu in real life nog.
Compliment voor jullie dus.
Bart
Ik wil even van de gelegenheid gebruik maken om te melden dat ik Beter Spellen als eerste elke ochtend open, de competitie met een collega/vriendin fanatiek aan ben gegaan en elke dag geniet behalve natuurlijk als ik geen 100 procent haal.
Loes
Het woord basisschoolleeftijd staat niet in Van Dale. Ik denk daarom dat het "basisschool leeftijd" moet zijn.
Wimula
Er staan meer correcte woorden NIET in Van Dale dan WEL. Als een woord in Van Dale staat, geeft dat een (behoorlijke) zekerheid over de schrijfwijze, maar als een woord niet in Van Dale staat, is dat geen teken dat het woord niet bestaat.
Basisschoolleeftijd is een samenvoeging van twee woorden die samen één betekenis hebben en ook één echte klemtoon. Net als derdewereldland en langeafstandloper wordt basisschoolleeftijd aaneengeschreven.
Dankzij deze website heb ik "Het Groot Dictee" heel goed gemaakt.
Bedankt en ga zo door.
Margriet
Het zou leuk zijn om via deze site deelnemers te vragen of ze hebben meegedaan aan het Groot Dictee en hoeveel fouten ze hadden. Ik heb meegedaan en had 9 fouten (gemiddelde was 13). Ik weet zeker dat dit ook komt, omdat ik elke dag 'beter spellen' doe.
Annette
Als Nederlander en sinds 31 jaar in het buitenland zie ik altijd uit naar de test. Er is veel veranderd sinds ik vertrok. Ga zo door.
Hans
Zou u in de toekomst weer eens aandacht kunnen besteden aan het gebruik van hun en hen als meewerkend voorwerp of lijdend voorwerp of hoe zit het ook al weer. "Ik heb het hen/hun gegeven". Ik heb hen/hun uitgenodigd om te komen. etc. Ik weet het gewoon niet meer.
Mariëtte
Het is nogal omstreden in hoeverre het verschil hen/hun nog bestaansrecht heeft. Daarom zijn er geen opgaven meer over deze kwestie. Wel is de uitleg nog te vinden op de website:
http://www.beterspellen.nl/?pag=16
Op de muismat die ik onlangs aangeschaft heb staat het werkwoord relaxen als volgt:
relaxen, relax, relaxt, relaxte, gerelaxt.
Dus niet zoals het vandaag wordt aangegeven relaxed.
Tonny
De muismat heeft het over het werkwoord relaxen, niet over het bijvoeglijke naamwoord relaxed. Het bijvoeglijk naamwoord "relaxed" (rustig, ontspannen) wordt in het Nederlands precies zo geschreven als in het Engels: "dat klinkt heel relaxed."
Reuze bedankt voor het antwoord. Nederlands blijft lastig.
Ravigote wordt bij Albert Heijn geschreven als ravigotte.
Ingrid
Dan doet Albert Heijn het fout.
De eerste keer dat ik op de website kwam, vond ik het zo leuk dat ik de voorgaande oefeningen van de vorige maand ook deed. Nu wil ik graag verder terug, maar ik kan niet op datum zoeken. Om weer verder te gaan waar ik was gebleven moet ik gewoon honderd keer op het pijltje-terugknopje drukken. Dat moet toch simpeler kunnen?
Fiona
Ja, het kan simpeler. Als je eerst naar Scoreverloop gaat, kun je daar op de verticale staaf van de grafiek klikken bij de datum van je keuze. Je ziet ook meteen welke dagen je nog niet gedaan hebt.
Graag zou ik jullie er op wijzen dat er nog al eens in spreek- en schrijftaal de fout wordt gemaakt met het woord "handvat". Gehoord op tv o.a. politici die zeiden "je moet wel de 'handvaten' hebben", maar ook in kranten komt dit veel voor.
Frans
Hoezeer wij ons ook zouden willen verzetten tegen "handvaten", het is tegenwoordig niet meer fout. In Van Dale staan twee meervoudsvormen: handvatten en handvaten.
Fout op jullie website? De dief ontvreemdde het horloge. Dat moet zijn: "ontvreemde", want de stam is toch "ontvreem"?.
Het werkwoord is wel ontvreemden, dan is de stam ontvreemd en de verleden tijd dus ontvreemdde. Vergelijk: branden, brand, brandde.
Shame on me... Dank voor je nette afhandeling van deze domme vraag.
Bedankt voor jullie leuke sites, spellen en rekenen, doe er dagelijks met plezier aan mee.
Thea
Wat een goede opgebouwde site, en wat een duidelijke uitleg en wat een goed systeem, dat je bericht over de toetsen krijgt!. Ik dank jullie wel daarvoor. Inspirerend.
Carmen
Ik zie steeds de woorden "sterven" en "ontmoette" in een niet lopende zin. Graag commentaar.
Corry
Waar staat die zin dan?
In een test van Beter Spellen?
Zo ja welke datum, welk niveau en welke zin?
O, ik zie het al. De webbrowser stond nog op "automatisch vertalen". Zo werden "die" en "met" vertaald in "sterven" en "ontmoette".
In de test staat dat lineaal liniaal moet zijn. Volgens www.encyclo.nl is lineaal (met e) goed. Er staat:
"lineaal
1) Apparaat, werktuig of gereedschap 2) Instrument om de lengte te meten 3) Instrument om lengte te meten 4) Liniaal 5) Meetgerei 6) Meetlat 7) Sterrenbeeld Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/li"
Marjan
De juiste spelling is liniaal. Groene Boekje en Van Dale zijn het daarover eens.
Encyclo.nl raadpleegt ook andere bronnen en zo te zien is het nu een puzzelwoordenboek in dit geval. Daar kunnen we niet zo veel mee.
Je zou de makers van die woordenlijst eens kunnen vragen waar ze zich op hebben gebaseerd.
Het is bijzonder leuk om mee te doen. Ik word me weer steeds meer bewust van taal en schrijven. Ik zoek weer (net als vroeger, toen ik veel jonger was) dingen op in het woordenboek en denk over taal na.
Francien
Beste lezer,
Ik wilde zomaar een compliment geven voor deze website!
Dank voor de tips, de dagelijkse test en de uitleg!
Marian
Graag zou ik weten of het lidmaatschap volledig gratis is, zonder addertjes onder het gras?
Als ik me zou inschrijven, dan wens ik geen berichten of reclame van jullie te ontvangen. Zou dit mogelijk zijn en hoe?
Ik ben sinds 1979 afgestudeerd en heb toen het middelbaar onderwijs volledig afgemaakt maar ik herinner me niets meer van. Welk code krijg ik dan bij jullie? F2 of F3?
Gelieve op al mijn vragen te antwoorden voordat ik me beslis.
Richard
Meedoen aan Beter Spellen is gratis.
Je ontvangt dagelijks een e-mail om je te herinneren aan de nieuwe test (ma t/m vr), maar je kunt bij Instellingen, Dagelijkse e-mail die mail ook uitschakelen. Je krijgt geen reclamepost van ons.
Begin eens bij 2F. Je kunt dit later altijd nog veranderen bij Mijn gegevens.
Erg bedankt voor jullie tijd en inzet, mij heeft het al flink geholpen!
Patrick
In de test staat een zin over het medicijn wat bloed zou verdunnen.
Er is geen medicijn wat bloed verdunt, behalve vocht. Bloed kan door medicijnen minder snel stolbaar gemaakt worden. De spelling wordt goed getoetst, de spreektaal niet.
Annet
De opgave gaat over een medicijn DAT bloed verdunt.
Je schrijft dat wetenschappelijk gezien bloed niet verdund wordt, maar alleen minder stolbaar gemaakt wordt. Als we een test voor medici gaan starten, zullen we dit in gedachten houden.
De test van Beter Spellen behandelt spelling van alledaags taalgebruik, dat kan ook spreektaal zijn, zoals je hebt gemerkt.
Elastieken benen? Een elastiek is geen stof maar een ringvormig bandje van rubber. De uitdrukking "elastieke benen" wil dan ook aangeven dat het flexible benen betreft en niet zozeer de stof waar ze van zijn gemaakt. Volgens mij is het daarom: elastieke benen.
Johnny
En wat vindt jouw woordenboek daarvan?
Ik ben het niet eens met "mond-en-klauwzeer"; het gaat om mondzeer en klauwzeer, het wordt dan "mond- en klauwzeer" net zoals "rouw- en felicitatiekaarten".
Liesbeth
Het verschijnsel of de ziekte heet "mond-en-klauwzeer" volgens alle hedendaagse woordenboeken. Net als "jip-en-janneketaal" en "peper-en-zoutstel" is het één begrip dat op deze manier met koppeltekens
aaneengeschreven wordt.
Vandaag in de test het woord slip- of slibtong. Slibtong wordt als fout beoordeeld. Van Dale geeft echter aan dat dat de goede spelling is. Het Groene Boekje geeft sliptong aan. Wat nu?
Jaap
Uit welk jaar is die Van Dale? Ouder dan 2005 misschien?
Verdorie, ja, mijn Van Dale is van voor 2005.
Ik heb uw website net via uw Twitteraccount ontdekt en wil u graag even laten weten dat ik echt onder de indruk ben. Wat een fijne website, en wat een ontzettend behulpzame test! Heel fijn ook voor mensen zoals mezelf die de Nederlandse taal als vreemde taal leren en correct willen gebruiken. Ik zal vanaf nu wel veel kunnen leren... Van harte bedankt!
Annette
Ik doe iedere dag mee met de test en vind het geweldig en heb het aan veel mensen aanbevolen. Wat mij betreft mag het nog wel een graadje moeilijker.
Annemiek
Jammer dat jullie meegaan in het taalgebruik dat tegenwoordig heel gewoon schijnt te zijn: in de test staat dat het dier het 'verdo....' in zijn hok te gaan. Vér beneden jullie, tot nu toe, prima niveau! Begrijpen jullie dat er ook mensen zijn die zich storen aan dergelijke vloekwoorden? Verlaag jullie niet tot dergelijke woordkeuze.
Harm
We vinden het geen verlaging van ons niveau als we alledaagse woorden gebruiken in de opgaven. Het zou zelfs een beetje schijnheilig zijn om te doen alsof sommige woorden niet bestaan.
In de statistieken van deze opgave is te zien dat veel mensen de d en t verwisseld hebben en dat is precies waar Beter Spellen zich mee bezighoudt: het toepassen van de spellingregels. Niet waarom de regels zijn zoals ze zijn, niet waarom het misschien anders zou moeten en ook niet waarom het ene woord minder keurig is dan het andere.
We blijven dus op het niveau waarop we ons bevonden. Ogen open voor de taal om ons heen.
Ik vind Beterspellen super! Ook de uitleg erbij.
Het blijft een sport om de 100% te halen. Vorige week is het eindelijk weer eens de hele week gelukt!
Maar toch vind ik veel uitzonderingen in onze taal niet altijd logisch.
Elske
Ik vind beterspellen.nl en beetjespellen.nl geweldig! Mijn cursisten (NT1 en NT2) doen het als huiswerk. Mijn moeder (88) doet het voor de lol. Het werkt perfect. Mijn compliment!
Joukje
Onlangs gebruikten jullie het woord 'gecanceld'. Dit is toch geen Nederlands. Dit woord wordt inmiddels inderdaad af en toe gebruikt, maar dat wil toch niet zeggen dat jullie het ook moeten gebruiken. Het is gewoon een enorme verloedering van de Nederlandse taal en het lijkt mij dat jullie daar niet aan mee behoren te werken.
B.A.
We zijn geen taalpuristen, maar houden ons bezig met spelling.
Het woord gecanceld komt af en toe in een test voor, omdat we vinden dat je moet weten hoe je het schrijft, want het woord wordt vaak gebruikt. Dat je liever geannuleerd ziet, staat hier los van. Mensen zeggen beide woorden, dus moet je ze ook beide kunnen spellen.
Heel veel lof voor de site. Het invullen van de test hoort al meer dan 2 maanden bij de dagelijkse routine.
Ineke
De term ik-vorm is misleidend, want het is niet hetzelfde als de stam van het ww. Dat doet af aan de eenduidigheid van de uitleg. Gebruik liever het begrip stam, dat zich eenvoudig laat omschrijven als het hele werkwoord zonder -en. Dat levert schaav op, zodat de juist letter langs het lijstje stemloze medeklinkers wordt gehouden.
Herman
We gebruiken opzettelijk de term 'stam' niet, net als andere vaktermen (gezegde, persoonsvorm), omdat dit bij veel volwassenen onnodige associaties oproept met saaie taallessen van de basisschool.
We volgen een strategie van eenvoudige, direct begrijpelijke woorden. Zonder enige kennis van taal, is het woord "ik-vorm" voor iedereen direct duidelijk. De term "stam" illustreert van zichzelf helemaal niet wat hij betekent en is daarom een drempel extra. Bovendien verschilt men op internet van mening over die betekenis: de ene website zegt dat de stam hetzelfde is als de ik-vorm, de ander zegt dat het het werkwoord zonder -en is, waarmee het verschil tussen schaaf en schaav geboren is. De ik-vorm heeft maar één schrijfwijze.
Voor degene die de term "stam" toch verklaard wil zien op de beterspellen.nl, staat onderaan enkele pagina's de volgende, zojuist uitgebreide uitleg.
Dankzij beterspellen heb ik nu "royalty's" en "ervoor af(remmen)" foutloos kunnen spellen, ik heb vooral meer kennis over waarom je het zo moet spellen. In die zin is een testje met directe feedback en uitleg voor mij veel effectiever dan complexe spellingtrainingprogramma's. Leuk!
Tiddo
Ik laat mijn hele marketingteam elke dag de test doen, is een leuke en slimme manier om iedereen bewuster met taal en spelling om te laten gaan!
Bob
Ik ben een grote fan van Beter Spellen en Beter Rekenen! Sinds korte tijd start iedere doordeweekse dag met vier taal- en rekenopgaven.
Er vast ook wel leuke opgaven voor woordenschat te bedenken. Bijvoorbeeld de betekenis van een moeilijk woord kiezen uit vier opties. Een beetje vocabulaire oefenen is voor niemand verkeerd, toch? Iedere dag een leuke test maken is leuker dan iedere dag een bladzijde uit de Dikke Van Dale lezen...
Miriam
(We hebben inmiddels elke week 1 of 2 woordenschatvragen)
Veel mensen weten niet dat de oude gebiedende wijs meervoud is afgeschaft. Je zegt niet "belt mij" of "loopt door", dus ook niet "redt mij" en "wordt lid".
Deze cateraar weet dat nog niet. "Als er een manier is om de catering beter te doen, vindt die dan!"
Mijn advies: "Als je niet weet hoe je iets moet spellen, zoekt het dan op!"
Henkie
Op een pak vla bij Lidl staat een koe van een fout: "Vanillevla onderlegt met appeltaart vulling". Niet erg goed onderlegd, de tekstschrijvers van Hans en Griet zuivel BV.
Cock
Reactie van Beter Spellen:
Tja, de tekst verdient in vele opzichten geen schoonheidsprijs. "Onderlegt" (waarschijnlijk bedoelen ze dat er een laagje appeltaartvulling onder gelegd is) moet dan in elk geval "onderlegd" zijn, "appeltaartvulling" moet zonder spatie geschreven worden en wat moeten we ons voorstellen bij het ingrediënt "vruchtenbereiding"?
Ben nu 77 jaar en woon sinds 1955 in Canada. Had vorige week voor het eerst 100%. Kijk iedere avond om 10 uur uit naar de test. Keep them coming!
Frank
Ik vind deze site een heel leuke manier om taal te oefenen. Ik ben nu enige weken bezig en ben ermee begonnen als voorbereiding op mijn examen Nederlands. Ik heb veel geleerd en mijn oude kennis van taal opgefrist. Inmiddels heb ik het examen met goed resultaat afgesloten en ben ik dus geslaagd. Ik kan daarom alle mensen die beroepsmatig of studiematig met taal bezig zijn deze site van harte aanbevelen.
Het is een leuke manier om je kennis op te frissen of aan te vullen.
Elvera
Sinds enige maanden ben ik actief op de site. Dit was mij eenbevolen door mijn manager. Mijn spellingsvaardigheden zijn merkbaar verbeterd. Mijn dank daarvoor.
Caspar
Die "weetwoorden" zouden wat mij betreft ook beter "ik-wil-het-niet-wetenwoorden" mogen heten: viscose naast viskeus... is dat laatste een alternatief voor vegetariërs naast de vleeskeus?
Niek
Complimenten voor de dagelijkse tests. Leuk om te doen, 's ochtends om 6 uur, en ik leer er regelmatig wat van, zoals "leeuweriken" vanochtend. Ik heb dat mijn hele leven met 2 k's geschreven, evenals slimmerikken en monnikken. Ik neem nu aan die ook met 1 k moeten.
Paul (Kampala, Uganda)
Top site! Doorgaan!
Theo
Via mijn zoon leerde ik jullie website kennen. Ik vind het erg leuk om dagelijks een testje te doen omdat veel dingen weggezakt zijn na 22 jaar in het buitenland te verblijven en met alle veranderingen in de Nederlandse taal waar ik niet vertrouwd mee ben. Ik doe ook vaak de taaltest bij de Wereldomroep.
Sandra (buitenland)
Door mee te doen met Beter Spellen en Beter Rekenen, krijgt de vraag van een bekende "Alles goed?" een ander betekenis. Meestal zeg ik dan: "Nee ik had een fout." Soms heb ik alles goed en dan zeg ik natuurlijk: "Ja vandaag wel."
De meeste mensen kijken mij dan verward aan, tot ik het heb uitgelegd.
Rian
Leerlingen in groep 8 zijn beter in werkwoordsvervoegingen dan bovenbouwers van havo/vwo. Volgens mij omdat ze in groep 8 meer oefenen. Op mijn havo/vwo heb ik een effectieve oplossing gevonden: al mijn leerlingen hebben vijf dagen per week huiswerk Nederlands via beterspellen.nl. Elke les vraag ik hoe het ging en daar wordt iedereen fanatiek van. Werkt uitstekend, ik zie de resultaten!
Gijs
Spandoek bij "My name is...". Zie ook pagina jou of jouw
Getipt via Twitter: een opschrift in speeltuin Ballorig Den Helder. Zoek de fauwt.
Ook ik ben vaak de weg kwijt met streepjes, hoofdletters etc. Soms speel ik met het idee de boeken er weer eens op na te slaan maar dat komt er nooit van. Waar te beginnen?
Het prettige van uw site is dat er na een gemaakte fout naar het betreffende hoofdstukje wordt verwezen - een fantastisch systeem. Makkelijk bijspijkeren. Bovendien constateer ik dat het wel meevalt (vaak 4 goed) en dat geeft weer wat zelfvertrouwen. Dankuwel dus!
Aaltje
Vandaag ben ik exact 1 jaar aan het "Beter Spellen". Van alle opgaven en scores heb ik dagelijks een Printscreen gemaakt.
Hilly
Ik vind beterspellen.nl een geweldig initiatief omdat er tegenwoordig zo veel spelvauten worden gemaakt dat het mij steeds meer begint te storen. Als columnist merk ik vaak in reacties dat mensen niet meer normaal volgens de geldende regels kunnen schrijven. Jammer want Nederlands is een mooie taal.
Remko
Wat een leuke site, BeterSpellen.nl! Iedereen aan wie ik de tip doorgaf is enthousiast en mijn kinderen hadden na drie weken hun score al met dertig procent verbeterd! Er ontstaat zowaar onderling ambitie om nóg beter te scoren. Leuk hè?
Ook de allochtone vrouwen aan wie ik lesgeef zijn erg blij met BeetjeSpellen.nl. De meeste dames doen er iedere dag aan mee en hebben zo al veel geleerd.
Heel erg bedankt daarvoor! Hopelijk houdt u het nog heel lang vol om weer nieuwe testjes te maken.
Arda
Als docent Nederlands probeer ik mijn leerlingen te overtuigen zich aan te melden bij beterspellen.nl. Ook via onze Elektronische Leeromgeving wijs ik de leerlingen die ik niet in de klas heb op het bestaan van de site.
Frans
Uw website vind ik prima, ik houd van Nederlands en van taal in het algemeen. Kennelijk heb ik mede door mijn leeftijd problemen met nieuwe spellingsregels, dus ik laat me graag corrigeren waar dat nodig is, daar kan ik wat van leren.
Geert (72 jaar)
Mijn kleinzoon van 12 jaar heeft dankzij jullie lessen een ruime voldoende op zijn rapport voor Nederlands en hij heeft mij ook enthousiast gemaakt. Ik kijk iedere dag uit naar de nieuwe test en ontdek dat ik nog heel veel kan en mag leren. Bedankt voor al het goede en succes met Uw werk.
Liesbeth (70 jaar)
Mijn complimenten voor het initiatief van Beter Spellen. Ik ben inmiddels ruim een jaar deelnemer, de dagelijkse test verveelt niet, sterker, blijft boeien. Mijn klassieke foutjes van weleer zijn door Beter Spellen de "weetjes" van nu geworden. Ergo: leuk en leerzaam!
Arie
Een compliment voor de geweldige site beterspellen.nl. Zit goed in elkaar, navigeert prima, geen overdaad aan vormgeving en vooral een erg leuke dagelijkse bezigheid.
Erik
Ik wil jullie toch even laten weten dat ik deze website een geweldig initiatief vind. Leuk en vooral nuttig om 's ochtends een werkdag mee te starten.
Mijn broer die in Assen leraar Scheikunde is, stuurde mij de link. Ikzelf werk bij de TU Delft en heb de website inmiddels al aan een groot aantal collega's aanbevolen. Regelmatig hoor ik 's ochtends bij het koffieapparaat "en hoeveel had jij fout vandaag?".
Hannie
Een aantal maanden geleden heb ik mijn kinderen opgegeven voor beterspellen, maar dat bleek te moelijk voor ze en dus maak ik zelf elke dag de test. Nu heb ik ze voor beetjespellen opgegeven en dit past veel beter bij ze. Mijn kinderen zijn tien en wonen in Spanje. Ik ben de enige die Nederlands tegen ze spreekt. Ze hebben niet veel tijd en zin in Nederlandse les, dus dit is perfect voor ze.
Belinda (Spanje)
Dit is om u te laten weten hoezeer ik geniet van uw website. En niet alleen ik. Oud-Nederlanders die al jaren in het buitenland wonen springen 's morgens uit hun bed om nog voor de eerste koffie de vier vragen te beantwoorden. Hoe we aan uw website komen? De een vertelt het de ander, en wie eenmaal aan de site verslaafd is, komt daar niet makkelijk meer van af.
Hannah (Israël)
Veel complimenten over Uw site, waar ik iedere morgen vroeg direct naar kijk en van geniet. Nu heb ik echter 'n kleine vraag over de spelling van vandaag: maffia-mafia. Al 50 jaar woon ik in Italia en weet zeker dat mafia hier met 1 f geschreven wordt. Waarom verandert dat in 't Nederlands in maffia met 2 keer 'n f?
Na al deze jaren in 't buitenland mag ik best tevreden zijn over mijn score. Vooral verleden tijd en voltooid deelwoorden zijn altijd juist, maar met nieuwe woorden en woorden met streepjes er tussengaat 't vaak mis. Ook met vernederlandste woorden maak ik regelmatig fouten zoals gecrasht, googelt. Nogmaals, 't is een interessante en goedverzorgde site.
Thea (71 jaar, Italië)
Een fantastisch initiatief, deze leerzame website. Als leraar, spellingfreak en behandelaar van kinderen met spellingproblemen/dyslexie is deze site met de oefeningen een heel waardevolle aanvulling op mijn dagelijkse pogingen kinderen met spellingmoeite te helpen.
De kinderen doen allemaal enthousiast mee met de dagelijkse oefeningen. Ook de uitleg van het waarom van de spelling is goed. Vooral de grammaticale. Kortom een dik compliment van een remedial teacher die dagelijks probeert kinderen met spellingproblemen te helpen.
Ben
Fantastische website. Ik ben er via de wereldkrant aangekomen en ik vind er een bron van informatie.
Door blijven gaan!
Karen (Sydney, Australië)
Nuttige site voor de leerling en leerkracht. Wij hangen op school de dagelijkse spellingtest op in de hal. De dag erop hangen we de oplossingen ernaast met de correcte uitleg.
Annemarie
Inmiddels nemen al flink wat studenten en docenten van de Hogeschool Windesheim in Zwolle dagelijks enthousiast deel aan de spellingoefeningen. Een echte bijdrage aan het onderwijs in de Nederlandse taal.
Hette
Via mijn zus ben ik aan beterspellen.nl gekomen en speel vanaf die dag dagelijks mee. Ik heb zelf de site ook alweer aan heel veel mensen doorgegeven en die zijn weer stuk voor stuk ook weer heel enthousiast.
Binnenkort start ik met lessen aan een 20+ groep studenten van het ROC en laat iedereen zich dan aanmelden. Dagelijks een mooie start voor de les Nederlands! Als het te hoog gegrepen is beginnen we met een "beetje spellen".
Inge
De dagelijkse test heeft sterk bijgedragen aan mijn taal. Ik ben onlangs geslaagd voor mijn tentamen taal op HBO-niveau. Als ik niet door dat tentamen was gekomen dan had ik mijn studie moeten stoppen. Beterspellen.nl heeft mij erg geholpen, bedankt daarvoor.
Bart
Mijn lerares Nederlands heeft me op jullie site gewezen en ik wou er eerst niet aan beginnen, maar ik deed het toch, en complimenten! Ik vind het een erg gebruiksvriendelijke site, de dingen staan goed en duidelijk uitgelegd, en het belangrijkste: de dagelijkse test helpt echt mijn spelling te verbeteren. Dat was namelijk altijd een minpuntje bij mij. Dus heel erg bedankt, en ga zo door!
Layla (13 jaar)
Wat een geweldig idee om ook de stijlfouten op te nemen. Al heel lang ergert het mij om steeds meer mensen, ook journalisten, te horen zeggen dat zij "zich irriteren aan" en "ik besef mij". Veel mensen denken inmiddels dat het juist taalgebruik is, omdat ze het steeds vaker horen. Misschien dat die fouten op deze manier eindelijk kunnen worden uitgeroeid.
Lia
Wij doen elke dag mee (mijn man, zoon en ik) en maken er ook een weddenschap van wie het hoogst scoort. Wij maken er een gezinsspel van en leren ervan. Mijn streven is om een week lang, 100% te scoren. Gewoon proberen.
Sandra (Melbourne, Australië)
De site is fantastisch. Heb hem gevonden via de Wereldkrant en heb de hele familie in Nederland geactiveerd om mee te doen.
Jacques (Cologny, Zwitserland)
Trouw vul ik de test dagelijks in. Zelfs als ik iedere maand een hele week in Engeland ben, dan is mijn eerste "wakker-wordenactiviteit" de spellingstest. Met het meedoen aan het Nationaal Dictee afgelopen woensdag bemerkte ik dat ik er veel aan heb gehad: "O ja, bij de spellingstest werd mij geleerd, dat dit aan elkaar geschreven moet worden."
Hilly
Bedankt voor al deze testen! Ik krijg m'n Nederlands weer een beetje op peil nu ik alweer zo'n 10 jaar buiten Nederland woon (tot voor kort in Kazachstan en nu in Engeland).
Hubert
Ik doe alweer een tijd mee met Beter Spellen en vind het nog altijd een goede website. Vooral de snelheid is een groot voordeel: slechts vier vragen, dus gauw even tussendoor kan altijd. Uitleg vind ik kort en krachtig. Goed dat jullie theoretische begrippen zo veel mogelijk vermijden. Wat ik jammer vind is dat het scoreverloop van de dag ervoor er niet meer bij staat. Voor mij als leraar was dat altijd interessant.
Bart
De landelijke resultaten van de vorige test staan niet meer in het dagelijkse mailtje, maar nog wel op de pagina Antwoorden. We hebben ze uit het mailtje verwijderd, om te voorkomen dat we al iets verklappen aan degenen die de test van gisteren nog willen inhalen.
Ik heb de website gevonden via het stuk in de Wereldkrant. Nu probeer ik dagelijks de test te maken. Erg leuk én leerzaam!! Ook de uitleg is erg duidelijk.
Yvette (Lincoln, Nebraska, Verenigde Staten)
Via de Nederlandse radio in Adelaide dit gevonden en heb er veel plezier in mee te doen. Ik heb wel het gevoel dat ik sommige fouten ook al maakte met dikteetjes op de Mulo en HBS. Het vernederlandsen van Engelse werkwoorden ziet er toch wel vreemd uit. Dat kost me vaak 25%. Erg leuk en nuttig deze website.
Henk (Adelaide, Australië)
Na de dagelijkse test en, vooral als ik een fout heb gemaakt, na het lezen van zo'n pagina met overduidelijke uitleg van hoe het dan wél moet, zeg ik altijd waarderend tegen m'n computerscherm 'Nou, hartstikke bedankt!'. Nu zet ik het maar even in dit mailtje, want m'n toetsenbord loopt zo langzamerhand over van al die bedanktjes: Hartstikke bedankt!
Jettie
Hartelijk dank voor de website 'Beter Spellen'. Mijn leerlingen (MBO niveau 3, geintegreerd NT2 + Kinderopvang) maken de test elke dag en ik zie de vooruitgang!
Maria
In 1996 zijn wij geëmigreerd naar Gran Canaria. Wij maken er al enkele maanden iedere dag weer een wedstrijdje van wie de slimste is. Heel leerzaam en ontzettend leuk om te doen. Ga zo door!
Hans (in Puerto Rico sinds 1996)
Bijzonder leuk initiatief!! En prima de verwijzingen naar speciale pagina's waar je meer over bepaalde spellingregels kunt lezen. Zo blijven we bij!!
Saludos cordiales,
Jeanine (in Madrid sinds 1965)
Bedankt voor deze leuke en effectieve website. Ik heb mijn leerlingen gevraagd zich aan te melden en we bespreken elke week de voortgang.
Wel vinden we het jammer dat de website tussen 0.00 en 04.00 uur gesloten is, want wij wonen in Bangkok, en 12-4 Nederlandse tijd is bij ons 5 - 9 uur 's ochtends.
Marja
Inmiddels is de website aangepast: je kunt nu ook tussen 0.00 en 4.00 uur de test van de vorige dag nog invullen, dus in Bangkok kan de school weer vroeg aan de slag. Een andere deelnemer, in Canada, is hiermee geholpen omdat ze de test niet kon maken na 20.00 uur.
Onze school worstelt met geringe taalkennis van onze studenten en ook van het personeel. Ik heb Beter Spellen onder de aandacht gebracht van het propedeuse-team. De docenten zijn ook gecharmeerd van de site en onderkennen de doeltreffendheid. Ik vermoed dat zij hun studenten zullen motiveren om dit dagelijkse taalbadje te nemen.
Dank je voor het ontwikkelen van dit doeltreffende onderwijsinstrument.
Maarten
Complimenten! Een geweldig initiatief en vooral zeer goed en praktisch uitgevoerd. Ik geef les aan MBO-leerlingen in Nederlands en communicatie en heb deze week al mijn leerlingen (200) gevraagd een maand uw website dagelijks te bezoeken.
Het is voor het eerst dat ik een site vind die geschikt is voor mijn type leerlingen. Uw dagelijkse opdracht is doeltreffend en niet tijdrovend. De theorie is overzichtelijk, kort en goed te begrijpen. Ik ben erg benieuwd naar het effect van deze test.
Marleen
Jullie verdienen een hele grote en mooie pluim! (of is het een heel grote)
Iedere dag kijk ik weer nieuwsgierig uit naar de nieuwe opgaven. Gelukkig maak ik weinig fouten, maar heb toch ook mijn eigen twijfelwoorden. Daar leer ik weer van en dat is handig als leerkracht. Ik hoop dat jullie nog heel lang door gaan.
Maria
Ik weet nog niet goed hoe ik moet reageren op mijn scores op 'Beter spellen'. Ga ik voor de maximale score of ga ik voor alles fout zodat ik er wat van opsteek.
Ik vind het een leuk idee dat niet al te lang duurt. Dat kan dus geen excuus zijn..
René
Hartstikke bedankt voor het opzetten van deze site!
Ik woon nu verscheidene jaren in Engeland en vind het belangrijk de Nederlandse taal goed te kunnen blijven schrijven.
Bijna dagelijks bezoek ik nu jullie leerzame site om het juiste woord aan te wijzen. Via de site kan ik vertrouwd raken met woorden volgens de nieuwe spelling. Ook de schrijfwijze van woorden die uit het Engels zijn overgenomen (zoals gereboot) kan ik spelenderwijze eigen maken.
Ik hoop dan ook dat jullie de website voortzetten.
Astrid
Ik doe mee aan de dagelijkse test. Ik heb mijn studenten jullie webstek en dienst aanbevolen en we zijn allemaal enthousiast. Ook als voorzitter van Levende Talen kan ik alleen maar blij worden van dit soort initiatieven: op een vriendelijke maar niet neerbuigende toon wordt de spelling laagdrempelig verhelderd. Spellen wordt hiermee tot een spel maar het blijft toch ernstig genoeg om leerzaam te zijn. Absoluut knap werk!
Toon
© 2010 - Beter Spellen is een initiatief van |